1 ноември Ден на народните будители

 
сн. Пресцентър Община Шумен

С тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Нанчо Попович започна днес отбелязването на Деня на народните будители пред читалище „Добри Войников”. Официалната церемонията бе открита в 11 ч. в присъствието на началникът на РИО Добромир Добрев, началникът на шуменския гарнизон полк. Нелко Ненов, Живка Тонева, преподаватели, граждани, ученици. Преподавателят от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” доц. Николай Димков произнесе слово. „Денят на народните будители е празник на нашата историческа памет, на националното ни самочувствие и съзнание. Шумен има основание да се гордее с имена като Васил Друмев, Нанчо Попович, Сава Доброплодни, Илия Блъсков, Сава Филаретов и още плеяда будители, оставили ярка следа в българската история”, каза доц. Димков.

По време на церемонията началникът на шуменския гарнизон полк. Нелко Ненов връчи на полк. от резерва Димо Димов, известен краевед, почетна грамота от министъра на отбраната Аню Ангелов за цялостната му родолюбива дейност .

По повод отбелязването на Деня на будителите клуб „Българка” към НЧ „Напредък” откри своя изложба в общината с български шевици и интарзии с ликовете на исторически личности.

ШУМ.БГ

Изказваме нашите най-сърдечни поздравления на нашия колега и приятел о.з. полк. Димо Димов по случай награждаването му с Почетната грамота на Министерство на отбраната и му желаем здраве и сили, за да продължава своето народополезно дело!

                                            Дружество на краеведите – Шумен