Четвърти студентски краеведски четения’2011 г.

В рамките на Епископ-Константиновите четения, днес 6 юни 2011 г.,  се проведоха четвъртите поред студентски краеведски четения. Повече от 20 студенти от специалността българска филология представиха своите изследвания. Те бяха разпределени в три блока – комплексни краеведски проучвания на Шуменския край, на Източна България и на Западна България.

                         В Регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров" днес се проведоха четвъртите  краеведски четения, на които бяха представени изследвания на студенти от Шуменския университет. Снимка Богдан БОГДАНОВ
В Регионалната библиотека “Стилиян Чилингиров” днес се проведоха четвъртите краеведски четения, на които бяха представени изследвания на студенти от Шуменския университет. Снимка Богдан БОГДАНОВ

Селищните проучвания са направени в две направления – със старо местно население и с преселническо население. Проф. дфн Ивелина Савова – декан на Факултета по хуманитарни науки, откри четенията, като пожела на студентите техните проучвания да станат начало и основа на дипломни и докторски работи. Тя припомни, че краеведски изследвания в Шуменския университет се правят от 40 години и висшето училище разполага с богат архив по фолклор, диалектология и ономастика. Проф. Савова благодари за ентусиазма на младите хора и им пожела успех в презентациите на техните проучвания.
Те бяха оценявани от петчленно жури. Първото място беше отредено за третокурсничката Таня Енчева, на второ и трето бяха класирани Красимира Атанасова и Антон Стоименов от втори курс българска филология. Освен специален диплом, те получиха библиографски издания, краеведска литература, каталози, мултимедия. Журито определи и пет поощрителни награди. Всички студенти, които представиха проучванията си, получиха свидетелство за участие. От Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ – домакин и съорганизатор на проявата, връчиха на студентската краеведска секция свидетелство за дарение за участието им в кампанията „Подари книга – спаси духовността“.

Цонка ЕФТИМОВА