В СОУ “Сава Доброплодни” осветиха знамето на шуменските четници

Уникална реплика на ръчно везано знаме на Шуменския революционен комитет от 1875 година – знамето на Панайот Волов беше осветено официално на специална церемония в СОУ “Сава Доброплодни” ден преди патронния празник на училището. 

Уникатът беше внесен и представен от членовете на шуменския клуб “Традиция”. На едната страна на зеления байряк е извезан надписът “Сладка е смъртта за Отечеството” с кръстосани саби и надпис, от другата лъв и девизът на българските революционери “Свобода или смърт”.

Знамето е изработено в рамките на проекта “По стъпките на шуменските воеводи”, в който са участвали ученици от клуб “Млади шуменски войводи”. Ушито е от шуменката Мария Стаменкова за 7 месеца. Консултанти са били Юри Йоргов и Милена Георгиева от Регионалния исторически музей и краеведът Николай Калев.

Дебютът на “знамето на Волов” беше на церемонията по посвещаване на новопостъпилите ученици от първи и пети клас, в която участваха заместник-кметът на Шумен Живка Тонева, областният управител Донка Иванова, членове на училищното настоятелство, спонсори на училището. Дружеството на шуменските краеведи бе представено от председателя Марияна Филипова.

 

PC022250      PC022257

PC022381               az