Научно-теоретична конференция – 19 октомври 2007 г.

Доклади на тема “Музейното дело в Шумен” представиха участниците във форума

автор: Недка ТУНЕВА

Научно-теоретична конференция на тема “Музейното дело в Шумен”, организирана от Дружеството на краеведите се проведе в зала “Сава Доброплодни” на НЧ “Добри Войников”. С приветствие към участниците във форума – историци и краеведи, се обърна председателят на дружеството г-н Георги Цветков. Основен доклад за възникването и насоките за развитие на музейното дело в Шумен изнесе Дечко Лечев.

При въвеждането в темата на семинара той посочи, че инициативата, свързана с отбелязването на 150-та годишнина от началото на музейното дело е една хубава традиция, която популяризира тази важна дата от историята на Шумен. Той припомни успеха на Националната конференция “Шумен и шуменци в националната история”, проведена в началото на май, на която бяха изнесени 58 доклада от водещи учени в областта на историята, етнографията и археологията. Г-н Лечев обобщи, че специализираните доклади, представени на конференцията, са значителен принос в изследването на историята на шуменския край. В доклада си той отбеляза, че организирането на първата археологическа сбирка, която включва археологически материал, събрани през 1857 г. от именития възрожденец Сава Доброплодни и неговите ученици, при посещението им на старините в Преслав, има историческо значение. Показателен за това е фактът, че двама от учениците на Доброплодни – Васил Друмев и Васил Д. Стоянов, възпитани в патриотичен дух от своя учител, са първите основатели на Българското книжовно дружество /БКД/ в Браила, което през 1911 г. се преименува в Българска академия на науките /БАН/.
С най-новите археологически находки, открити при разкопките в старите столици Плиска и Преслав, запозна участниците в конференцията Станислав Иванов, специалист в на Националния археологически институт с музей при БАН, филиал – Шумен.          За историята на музейното дело в Шуменския гарнизон говори полковник от резерва Димо Димов, а широката обществена дейност на Иван Моллов представи Георги Цветков. Изнесените доклади от Ирина Витлянова и Трифон Панайотов обобщиха делото на Петър Добруджалиев и Васил Маринов  като изтъкнати познавачи на шуменския край, дали значителен принос в развитието на музейното дело в нашия град.
По време на научната конференция в залата беше представена изложба, включваща материали за историята на Военния музей, както и снимки от научни конференции, провеждани през годините от Дружеството на краеведите.