Научно-практическа конференция – 11 ноември 2010 г.

 
 

Приноса на етническите общности за развитието на Шумен, обсъждат на научна- конференция шуменски краеведи и представители на културни организации на етническите общности в града.
„Целта на конференцията е да обедини знанията и изследванията за ролята на различните общности в развитието на Шумен, в една обща история”. С тези думи председателят на Дружеството на краеведите в Шумен Марияна Филипова  откри форума. Той се провежда в зала „Сава Доброплодини” на читалище „Добри Войников”.
По време на конференцията доклади ще представят представители на културни институти от различни етнически общности в града, сред които председателят на Културно-просветната организация „Ереван” Гарабед Гарабедян, председателят на Клуб „Славяни – 2000” Тамара Стилянова, секретарят на Народно читалище „Назъм Хикмет” Нуртен Ремзи, председателят на Народно читалище „Евролил – 2005” Филип Петров, както и представители на други етнически общности, преподаватели в Шуменския университет, краеведи.
„От векове в границите на България съжителстват различни етнически общности – българи, арменци, евреи, руснаци, турци, цигани, които макар и да споделят обща историческа съдба, запазват своята народностна идентичност. Толерантността във взаимоотношенията им е градивен елемент, допринасящ за просперитета на общото отечество”, каза по време на конференцията ръководителят на краеведите Марияна Филипова.
Форумът е организиран от Дружеството на краеведите в Шумен. На него присъстват зам.-областният управител на Шумен Ралица Тодорова и представители на Община Шумен.
Камелия КОВАЧЕВА