Шуменски студенти проучват някогашна Вожска България

Обществената „Организация на обединените българи“ с регионален председател за Североизточна България шуменеца Ангел Христов, съвместно с ръководството на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и личното съдействие на неговия ректор проф. Маргарита Георгиева, Уляновската просветителска организация „Българско възраждане“ с председател Шаукат Богданов и Комитетът за културно наследство към Министерския съвет на Уляновска област с председател  Шарпудин Хаутиев успяха да организират и проведат през това лято студентска археологическа експедиция на територията на бившата Волжка България в местността Дяволското селище в Старомайнински район на Уляновска област.

Шуменецът Ангел Христов.Шуменецът Ангел Христов.

Ръководител на групата от шуменските студенти беше археологът доцент Иво Талалилов.
Шуменецът Ангел Христов, бе за 35 дни в Русия, където посети Уфа, Уляновск, Биляр, Святой ключ, Аркаим, Красноусольск и други големи градове. По време на престоя си в Уляновск, той бе гост на лагера на нашите студенти. Пред „Шуменска заря“ Ангел Христов сподели: „Беше интригуващо, освен от археологическа, и от чисто човешка гледна точка да си в този регион, защото тъкмо по това време потъна корабът „България“. Над лагера постоянно кръжаха самолети и вертолети, търсейки останали живи пътници и трупове…
Археологическите разкопки се  проведоха на полуостров Дяволското селище, намиращ се на 4 км от село  Кремьонки в Уляновска област. Експедицията бе международна. В нея бяха включени повече от  80  човека – студенти историци от Уляновския държавен педагогически университет, Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.  Те участваха в спасяването на ценен паметник на територията на  Средното поволжие – „Дяволското селище“. Това е  обект обявен за част от световното културното наследство. Археолозите го приемат за един от най-ранните градове на територията на Русия. За жалост теренът дълго време е бил  копан от иманяри, които са нанесли немалко вреди на паметника.
Експедицията работи на територия от 300 квадратни  метра. Тя откри интересни артефакти. Шуменските студенти  бяха ръководени от  доцент Иво Талалилов и  от археолога  Юрий Семъйкин.

Участващите  в  международната археологическа експедиция студенти от Шуменския университет "Епископ Константин Преславски".Участващите в международната археологическа експедиция студенти от Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”.

Те  работиха върху проучването на  древния град, а студентите от Уляновск и София, ръководени от доцент Иво Андровски, проведоха охранително-спасителни  работи  в зоната на  рова и вала, разположени в непосредствена близост до брега на река Волга. Тук бяха открити стопански ями и находки  керамика от българския период, както и пособия за  приготвяне на ястия на огън, железен блок за обработка на  земя, ножове, останки от дървени  постройки, отнасяни към добългарската култура, накрайници за стрели от раннобългарския период, елементи от женски украшения – обици, гердани и гривни.
Студентите обитаваха палатков  лагер, къпаха се във Волга,  хранеха се в полева кухня, а вечер правеха дискотеки край запаления огън.
По-късно софийските студенти, заедно с археолозите от Самарския университет и от университета в Толиати продължиха археологическите разкопки в село Н. Беденга в Уляновски район.
Археологическите обекти в Старомайнския район са признати за обект със световна значимост. В науката те са известни като предградовете на Русия. Тук са разположени останки от седем града (укрепени селища) от  първото държавно обединение Волжка България. Някои от тях са се развивали като крупни  градски центрове като Кокрят, Старомайнское,  Дяволското селище и Старорожедственское. Огромен интерес за историческата наука предизвиква Средното  поволжие, където има  археологически паметници, свързани с късното Средновековие. Оттук е минавал важният търговско-икономически път, свързващ централните райони на Волжка България с южните  региони.“

Откритите по време на разкопките интересни артефакти. Снимки  Ангел ХристовОткритите по време на разкопките интересни артефакти. Снимки Ангел Христов

„Това е първи международен  опит за работа с участието на чуждестранни студенти и учени на територията на Уляновск. Българските студенти опознават нашата история, а ние научаваме повече за методиката за провеждане на разкопки от българските си колеги. Много се радвам, че в крайна сметка стана това, което бяхме замислили“ – е  заявил пред руски медии ръководителят на   археологическата експедиция Юрий Семъйкин.
На българските участници в експедицията – студентите от Шумен и София, губернаторът на Уляновска област С.И. Морозов и ръководството на  „Българско възраждане“ връчили благодарствени писма до ректорите на Шуменския университет проф. Маргарита Георгиева и на Софийския университет проф. Иван  Илчев.

 

Светлин ПЛАМЕНОВ