Дружеството на краеведите отбеляза 20-годишнината си

Светлин ПЛАМЕНОВ

В шуменското народно читалище „Добри Войников-1856″ читалищното настоятелство и ръководството на Дружеството на краеведите в града ни отбелязаха 20-ата годишнина от създаването на дружеството, изследващо историческото минало на града ни. На проведеното отчетно-изборно събрание неотдавна, за патрон на дружеството бе избран видният шуменски краевед Георги Джумалиев. Гост на тържеството снощи бе проф. Марин Ковачев, председател на Съюза на краеведите в България.

 
Проф. Марин Ковачев на тържеството по повод 20-ата годишнина от създаването на Дружеството на краеведите в Шумен връчи почетни звания на изявени изследователи, между които бе и Марияна Филипова. Снимка Богдан БОГДАНОВ

Председателят на дружеството юбиляр Марияна Филипова приветства гостите и  припомни най-важните моменти от богатия организационен живот на краеведите. За пръв председател на дружеството е избран Георги Цветков. През годините броят на членовете на дружеството нараства. Изградени са студентска секция и ученически клуб по краезнание. Популяризирано бе делото на Атанас Ковачев – наследник на Панайот Волов, Стоил и Георги Джумалиеви (баща и син), спасителите на шуменските бойни знамена Димитър Гугов, Иван Тотев Цонев, Марин Куцаров. За многолюдната фамилия Мутафови, Панайот Волов и Тодор Петков (Андрей) излизат старателно оформени научни трудове. Посмъртно са издадени стихосбирките на фелдфебел Димитър Загорски и подпоручик Александър Димитров, загинал в Отечествената война (1944-1945 г.). Дружеството издава четири самостоятелни сборника с материали за Шумен и Шуменско. Краеведските трудове, които са над 60, са значим принос за историята на Шумен. По предложение на дружеството от 2008 г. на 18 юли започна ежегодно да се чества Освобождението на Шумен, а в Деня на Шумен – 11 май, с литийно шествие се изнася иконата на светите братя Кирил и Методий, подарена на шуменци от ген. Белокопитов. От няколко години Дружеството на краеведите има своя  страница в Интернет. Осъществени са контакти с Българската община в Република Молдова, с Уляновската градска обществено-просветна организация „Българско Възраждане” и Уляновското татаро-башкирско дружество „Роден език”.
Партньори и приятели на краеведите във високо благородната им и патриотична дейност са община Шумен, народното читалище „Добри Войников-1856”, ШУ „Епископ Константин Преславски”, Регионалният исторически музей, Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“, Държавният архив, много спонсори.
Проф. Марин Ковачев, председател на Съюза на краеведите в България, обяви посмъртно за почетен член на съюза основателя на Дружеството на краеведите в Шумен Георги Цветков. Званието „заслужил краевед“ бе присъдено на Марияна Филипова, Димо Димов, Веска Ламбова и Трифон Панайотов. Дружеството на краеведите в Шумен получи почетната грамота на Съюза на краеведите в България. Във връзка с навършването на кръгли годишнини почетни адреси бяха връчени на изследователите д-р Стефан Стефанов и Христо Христов.