Съединението е подготвено в Шуменско

Днес в старата сграда на най-старото българско читалище – шуменското „Добри Войников-1856″ историкът Димо Димов представи своята документална изложба „Шумен и Шуменският гарнизон по време на Съединението от 1885 година“.

В шуменското народно читалище "Добри Войников-1856" историкът Димо Димов представи своята документална изложба по повод 125 години от Съединението на България. За изложбата говори директорът на шуменския Държавен архив Антония Панева.  Снимки Богдан БОГДАНОВ В шуменското народно читалище “Добри Войников-1856” историкът Димо Димов представи своята документална изложба по повод 125 години от Съединението на България. За изложбата говори директорът на шуменския Държавен архив Антония Панева. Тя се организира от настоятелството на културния институт и Дружеството на краеведите.
Идеята на Димо Димов е чрез настоящата изложба на повече българи да бъде припомнен не особено известният факт, че Съединението на България преди 125 години е подготвено в дъбовата кория край шуменското село Мараш с личното участие на княз Батенберг.
Историческите свидетелства за това важно историческо събитие от родната ни история Димов събира дълги години, но най-важните материали той подбира през последното десетилетие.
В изложбата са показани интересни фотосвидетелства от онази епоха. С кратък текст са припомнени моменти от подготвянето и реализирането на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Шуменци могат да видят и подбрани от историка книги, интерпретиращи от различен ъгъл важния исторически момент от родната ни история.
Пред членове на Дружеството на краеведите и граждани Димо Димов сподели по-важните моменти от Съединението, подготвено в Шуменско.
С интересните исторически документи се запознаха и децата от читалищната лятна занималня. С интересните исторически документи се запознаха и децата от читалищната лятна занималня.

Светлин ПЛАМЕНОВ

Снимки Богдан БОГДАНОВ