Две нови книги представи Димо Димов

Изследователят и краевед о.з. полковник Димо Димов представя днес своите две нови книги:„Слава на Шуменските бойни знамена” и „Първият военен паметник в България”. За изданията той ще разкаже в 17.00 часа в зала „Сава Доброплодни” на Народно читалище „Добри Войников”- Шумен. Днес авторът отбелязва и своя 80-годишен юбилей.
Димов посвещава изданията на всички сражавали се и загинали под Шуменските бойни знамена за обединението, свободата, независимостта и щастието на Родината.
Двете книги се издават по инициатива на Съюза на ветераните от войните, Дружеството на краеведите и ТД „Държавен архив”, в Шумен. Те излизат по повод 125-тата годишнина на Сръбско-българската война и 65-годишнината на Отечествената война. Финансирани са със средства от фонд „Култура” към Община Шумен.
Авторът е роден през 1930 година в село Кръвеник, Севлиевска община. Завършва висшето си образование във Великотърновския университет, специалност „История”. Той е член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса в Шумен и Съюза на ветераните от войните в България. Димов е един от инициаторите за откриване на музея на Шуменския гарнизон и дългогодишен член на Дружеството на краеведите при читалище „Добри Войников”.
Димо Димов е носител на „Наградата на Шумен”, удостоен е с почетното звание I степен „Носител на златна значка на град Шумен” и още много звания и награди.
Камелия КОВАЧЕВА