Регионална кръгла маса “170 г. от рождението на Васил Друмев”

  По инициатива на Славянското дружество „Васил Друмев” в Шумен с председател проф. д-р Кина Вачкова с кръгла маса с участието на представители на населени места и институции, чийто патрон е бележитият шуменец, както и на библиотеките в града, съхраняващи книгите му, на 2 юни започна честването на 170-тата годишнина от рождението на видния български книжовник, духовник и политик.

 

Организатори на кръглата маса бяха Факултетът по хуманитарни науки в Шуменския университет и народното читалище „Добри Войников – 1856”. Мястото на събитието – Гложенският манастир – не бе случайно  избрано. Тук, по времето на режима на Стефан Стамболов, крайният русофил Васил Друмев като висш духовник (митрополит Климент Търновски) е бил на заточение до смъртта на Стамболов (1893-94). Килията на Васил Друмев в манастира днес е музей, редом с музея, посветен на националноосвободителните борби, в който е и скривалището на Васил Левски.

В Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България в 12 ч. с едноминутно мълчание пред манастирския храм участниците в кръглата маса почетоха паметта на хората, отдали живота си за свободата на родината.

По време на дискусиите за богатия и превратен житейски път на Васил Друмев разказа архимандрит доц. д-р Павел Стефанов. За различни страни от творческата биография на големия българин и за шуменските проекти, свързани с него, говориха доц. д-р Юрий Проданов, гл. ас. Красимира Колева и библиотекари от читалищната библиотека.

В работата на кръглата маса взеха участие и студенти от Факултета по хуманитарни науки.

Дора Кабакчиева

В кръглата маса взеха участие и преставители на Дружеството на краеведите – Марияна Филипова – председател и Антония Панева.